Praktická lékařka pro děti a dorost

Neutuchající kašel

23.01.2010 16:26

 

Neutuchající kašel

Moje dcera (5 let) má často štěkavý, dráždivý kašel i mimo klasická období podzimu a zimy. Máme jít na nějaké odborné vyšetření, třeba na alergologii? Nepomohou nějaké přírodní postupy – bylinky, čaje, inhalace?

Jana, Bedřichov

 

Pojem „štěkavý“ používají pediatři pro definici velice specifického zvuku kašle, který provází zánět hrtanu, tedy laryngitidu. Při ní se kvůli zánětu (vyvolaném nejčastěji virem) otokem zužuje především část hrtanu pod hlasivkami, což způsobuje, že se dítě náhle, často uprostřed noci začne hlučně a namáhavě nadechovat, chraptí a štěkavě kašle. V takovém případě není dobré dlouho váhat a vyhledat pomoc lékaře kvůli určitému nebezpečí  obstrukce dýchacích cest. U vaší dcerky nejde zřejmě o tento laryngiální, ale o jiný druh dráždivého kašle.

Při opakovaných kašlech bych  po rutinním vyšetření nejprve pátrala po bakteriálním povodci provedením výtěrů krku a nosu, dále bych doporučila vyšetřit malou pacientku na ORL oddělení, kde lékaři zkontrolují  též nosní mandli. Zvlášť, pokud vaše dcera navštěvuje mateřskou školu, čelí její imunitní systém neustálým útokům infekcí. Nosní mandle, která je součástí tohoto systému, pak pod náporem patogenů leckdy zbytní a vytvoří se na ní zánětlivá ložiska. V té chvíli však již dítěti více škodí, než pomáhá, a je třeba zvážit její odstranění.

Je také dobré vyšetřit imunitu dítěte a zvážit rodinnou anamnézu. Pokud je někdo v nejbližší rodině alergik, ekzematik či astmatik, mohlo by i dítě mít k alergickým reakcím dispozici (tzv. atopii). Kašel by pak mohl vznikat na podkladě této dispozice, takže by vás ošetřující dětský lékař v takovém případě měl odeslat na oddělení alergologie a imunologie k dalším vyšetřením k vyloučení kašle jako astmatického ekvivalentu.

V určitých případech bych u úporného kašle uvažovala i o tom, zda nesouvisí s takzvaným gastroezofageálním refluxem, tedy s nechtěným návratem obsahu žaludku do jícnu dále do horních dýchacích cest. Oblast hltanu a vstup do hrtanu je pak kyselým žaludečním obsahem drážděna, což dítě nutí ke kašli.

Existuje  řada dalších, méně častých důvodů kašle ( specifické překážky v dýchacích cestách, cizí tělesa v dýchacích cestách, zevní tlak na DC, cystická fibrosa…)

S přírodní léčbou určitě nemůžete nic zkazit, pozor ale na bylinky a případnou alergii dítěte! Na dýchací cesty dobře působí inhalace eukalyptových, jalovcových či tymiánových silic, pomáhají bylinné sirupy, například z borovice nebo tymiánu. Určitě bych doporučila režimové opatření v podobě pobytu vaší dcery ve větrané místnosti. Pro dýchací cesty je lepší chladnější a především vlhčí vzduch, takže lze využít i zvlhčovač vzduchu.

Vyhledávání

Kontakt

Romana Štěpánková Komenského 886
Mníšek pod Brdy
318 592 375

Ordinační hodiny

Vždy prosíme o předchozí individuální telefonické objednání ( akutní horečnaté stavy prosíme objednat v časných dopoledních hodinách ) 

     
Pondělí 8:30  - 10:00  zdraví objednaní
10:00 - 13:00 nemocní objednaní
13:00 - 15:00 zdraví objednaní
 
     
Úterý 7:30  - 10:00  zdraví objednaní
10:00 -13:00  nemocní objednaní
13:00 -14:30  zdraví objednaní

 
     
Středa 10:00 - 12:00 zdraví objednaní
12:00 -15:00  nemocní objednaní
15:00 -18:00  zdraví objednaní
 
     
Čtvrtek 7:30  - 10:00 zdraví objednaní
10:00 -13:00 nemocní objednaní
13:00 -14:30  zdraví objednaní
 
     
Pátek 7:30  -  9:00 zdraví objednaní
9:00 - 13:00  nemocní objednaní
13:00 -14:00  zdraví objednaní
 
     

 

Pro laboratorní výsledky volejte po 13:00